Hoe ontstaat een erectie?

Een erectie ontstaat wanneer de zwellichamen van de penis gevuld worden met bloed. In de penis zijn drie zwellichamen aanwezig. Wanneer de spieren rond de slagaders van de penis zich ontspannen zal er meer bloed naar de penis vloeien. Het bloed wordt door de zwellichamen opgenomen en zodoende onstaat een erectie.

Wat is een erectie?

Bij een erectie zal de penis van de man harder en groter worden. De penis gaat van een slappe toestand naar een stijve penis. De penis zal dan niet meer afhangen maar in de meeste gevallen rechtop staan. Hij kan ook afbuigen naar links of rechts. In de erectiestand kan soms een kromming in de penis aanwezig zijn. Meestal is dit niet erg, enkel in ernstige gevallen kan deze kromming de seks bemoeilijken. In dat geval spreekt men van de ziekte van Peyronie

Wanneer krijgt de man een erectie?

De man zal in meestal een erectie krijgen wanneer hij seksueel geprikkeld wordt. Alhoewel hij ook 's nachts en in de ochtend bij het wakker worden een erectie kan hebben. Een erectie tijdens het slaappatroon heeft niet noodzakelijk te maken met het opgewonden raken van de man. Dit hangt ook nauw samen met de fase van de slaap (de remslaap) waarin de man zich bevindt. Een man kan meerdere keren per nacht een erectie krijgen omdat hij zich in de remslaap bevindt.

Soorten erecties

Men heeft vier verschillende soorten erecties:

1. Een spontane erectie

Deze vorm van erecties gebeurd zonder dat de man het zelf wil. Dit kan tijdens de slaap zijn of bij het wakker worden. Maar kan ook gebeuren als men plots seksueel geprikkeld wordt bij het zien van een, voor jou, seksueel prikkelend persoon. Je kan bijvoorbeeld een spontane erectie krijgen in het zwembad, sauna, douche, aan zee, ...

2. Spontane erectie bij aanraking

Men kan ook een erectie krijgen bij gewoon aanraking. Bijvoorbeeld wanneer de penis aangeraakt wordt voor een onderzoek bij uw arts. Dit hoeft dan niet noodzakelijk een seksueel karakter te hebben. Vooral pubers kunnen hier mee te maken krijgen en het kan nogal genant zijn.

3. Een gewenste erectie

Een gewenste erectie ontstaat wanneer men met een partner seks wil. Men vindt de partner aantrekkelijk en je begint elkaar aan te raken, te strelen en te kussen. Dikwijls word dan ook de kleding van beide personen verwijderd en gaat men over tot copulatie. Men heeft dan gemeenschap met elkaar. Bij onbeveiligde seks kan bij het penetreren de vrouw zwanger geraken.

4. Een geforceerde erectie

Een geforceerde erectie kan je verkrijgen door masturbatie. Men hoeft daarvoor niet noodzakelijk eerst seksueel geprikkeld te zijn. Men kan ook een stijve penis verkrijgen door met de hand de slappe penis te activeren. Door de wrijving rond de penis zal het bloed beter naar de penis vloeien waardoor deze harder en groter zal worden. 

Dankzij porno op het internet is het voor mannen gemakkelijker om een geforceerde erectie te verkrijgen. Het internet is voor de meeste mensen binnen handbereik. Men hoeft zich niet meer te verplaatsen om seksboekjes te gaan kopen of een sekscinema of peepshow te bezoeken en zich daar te masturberen.

Hoe lang duurt een erectie?

Hoe lang een erectie zal duren hangt af van man tot man. Over het algemeen kan men besluiten dat een gezonde man zijn erectie 30 tot 45 minuten kan behouden. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen mogelijk. Bij het ouder worden zal de man zijn erectie in de meeste gevallen minder lang kunnen volhouden dan jonge mannen.

Als een erectie echter uren blijft aanhouden dan is er waarschijnlijk iets aan de hand en moet je uw huisarts raadplegen. 

Hebben vrouwen ook erecties?

Het klinkt misschien wat raar maar vrouwen hebben inderdaad erecties. Ook 's nachts. De clitoris is een zwellichaam dat zich bij opwinding met bloed zal vullen. Net zoals dit bij de penis gebeurd. De clitoris wordt dan stijver en groter. In tegenstelling tot de man zal de vrouw dit niet opmerken.